Szwajcarzy popierają abonament rtv

Tagi: abonament
06.03.2018
W Szwajcarii nie powiodła się próba zniesienia opłaty abonamentowej. W referendum odrzucono obywatelską inicjatywę "No Billag" (Billag - nazwa spółki pobierającej opłaty abonamentowe).
flaga szwajcarii
Według wstępnych wyników 71,6 proc. głosujących odrzuciło propozycję zniesienia obowiązkowego abonamentu radiowo-telewizyjnego.

Roczna opłata abonamentowa dla gospodarstwa domowego w Szwajcarii wynosi 451,1 SFR, czyli prawie 1700 złotych.
W 2016 roku wpływy z tytułu abonamentu wyniosły ponad 1,3 miliarda franków, z czego  publiczne  radio i telewizja otrzymały ponad 1,2 miliarda franków. .
 
Zwolennicy zniesienia abonamentu argumentowali, że obowiązkowa opłata stawia publiczne media w uprzywilejowanej pozycji na rynku. Przeciwnicy przekonywali, że dofinansowywanie rodzimej telewizji, programów i filmów produkowanych w Szwajcarii jest niezbędne z uwagi na wysokie koszty produkcji programowej. (w Szwajcarii obowiązują cztery języki urzędowe). 

Dodatkowym argumentem przemawiającym za utrzymaniem abonamentu była obawa o to, że bez wsparcia dla publicznej telewizji i radia rynek zostanie przesycony programami z krajów sąsiednich, co może stanowić zagrożenie dla szwajcarskiej odrębności kulturowej.

Przeciwko inicjatywie „No Billag” opowiedział się także szwajcarski parlament i rząd. Z wyniku referendum jest również zadowolony szef niemieckiego publicznego ZDF mówiąc, że „Szwajcarzy wysłali jasny sygnał, jak ważni są nadawcy publiczni dla pluralistycznego społeczeństwa”.

Materiały powiązane

Aktualności

Newsletter

Powrót na górę strony
Adres Biura
Adres biura KRRiT
Siedziba i Biuro KRRiT Wydział Abonamentu RTV

Skwer kard. S. Wyszyńskiego 9

01-015 Warszawa

NIP: 521 27 99 708

REGON: 010182401

tel. 22 597 31 01
fax. 22 597 31 80

 

ul. Sobieskiego 101
00-763 Warszawa

Numer infolinii: 22 597 31 01

X Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. Polityka prywatności i wykorzystywania plików cookies
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie