Lubimy słuchać radia

Tagi: radio analizy
10.02.2017
W czasach, gdy otoczeni jesteśmy niezwykle szeroką ofertą programów telewizyjnych i mnogością treści publikowanych w Internecie, radio wciąż utrzymuje dobrą formę na rynku mediów. Słucha go codziennie trzy czwarte Polaków. Patrząc na okres między 2001 a 2016 rokiem, a więc czas wielkich zmian spowodowanych popularyzacją Internetu, odsetek ten utrzymywał się na stałym poziomie.


Z analiz prowadzonych w Biurze KRRiT wynika, że coraz większe zainteresowanie słuchaczy budzą programy lokalne. W grupie tej znajdują się zarówno stacje skupione w sieciach programowych takich jak Złote Przeboje, Rock Radio, Radio Pogoda, RMF MAXXX, ESKA, WAWA, PLUS, Radio ZET Gold, jak i programy niezrzeszone w sieciach. Programy niezrzeszone w sieciach odróżniają się od programów nadawanych w ramach sieci wyraźniejszym rysem lokalnym. Od 2010 roku obserwowany jest stały wzrost słuchalności tej grupy programów.
 
W ostatnich latach widoczny jest również wzrost słuchalności wyspecjalizowanych programów ponadregionalnych (TOK FM, RMF CLASSIC, VOX FM, Antyradio, muzo.fm).
 
Trendy te świadczą o zachodzących zmianach upodobań słuchaczy. Coraz częściej wybierają oni programy, które w jakiś sposób są „ich”. Zarówno w aspekcie lokalności, poprzez wybór programów dotyczących miejsca, w którym żyją, a także w aspekcie obszarów zainteresowań, poprzez wybór programów wyspecjalizowanych o treściach i muzyce bardziej ich angażujących.

Radiofoniczne programy lokalne 2001 – 2016 

Materiały powiązane

Aktualności

Newsletter

Powrót na górę strony
Adres Biura
Adres biura KRRiT
Siedziba i Biuro KRRiT Wydział Abonamentu RTV

Skwer kard. S. Wyszyńskiego 9

01-015 Warszawa

NIP: 521 27 99 708

REGON: 010182401

tel. 22 597 31 01
fax. 22 597 31 80

 

ul. Sobieskiego 101
00-763 Warszawa

Numer infolinii: 22 597 31 01

X Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. Polityka prywatności i wykorzystywania plików cookies
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie